Polecamy

You can skip ad in

SKIP AD >

0

0:00

/

0:00

EMBED THIS PLAYER
COPY

DOWNLOAD STARTED!

Jaka kiełbasa do leczo?

Jaka kiełbasa do leczo?


height=169© Shutterstock

Kiełbasa do leczo powinna być wieprzowa, tłusta i z dobrej jakości mięsa. Podsmaż ją, przypraw i dodaj do ugotowanych pomidorów, papryki i cebuli.

Leczo jest daniem kuchni węgierskiej. Przygotujesz je z pomidorów, papryki, cebuli, smalcu, słoniny i kiełbasy. W polskiej wersji do leczo możesz dodać cukinię, pieczarki, bakłażana i pierś z kurczaka.

Jaka kiełbasa jest dobra do leczo

Jeśli przygotowujesz leczo,unikaj kiełbas suchych, podsuszanych, chudych oraz kabanosów. Po usmażeniu będą one zbyt twarde. Do leczo najlepiej sprawdzi się tłusta kiełbasa wieprzowa. Możesz użyć białej, parzonej, wędzonej, parówkowej oraz surowej. Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni i wsyp do leczo. Danie doskonale smakuje również z parówkami.

Jak zrobić leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasądobrze komponuje się z pieczywem, makaronem, ziemniakami, kaszami i ryżem. Danie jest pożywne i sycące.

  • Rozgrzej patelnię, roztop na niej odrobinę smalcu i podsmaż cebulę.
  • Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.
  • Duś na małym ogniu i pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż i dodaj do leczo.
  • Całość dopraw pieprzem, solą, papryką mieloną, bazylią i oregano. Wymieszaj i duś jeszcze przez kwadrans.
  • Leczo podawaj na ciepło.
  • Do dania możesz użyć również innych warzyw, na przykład pieczarek, cukinii, bakłażana, kukurydzy, marchewki lub pora.

Zainteresowany artykułem? Kliknij i przeczytaj całość
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 
Responses (0)
No response for this article yet.

Polecane