Polecamy

You can skip ad in

SKIP AD >

0

0:00

/

0:00

EMBED THIS PLAYER
COPY

DOWNLOAD STARTED!

Pańska skórka króluje przed warszawskimi cmentarzami

Pańska skórka króluje przed warszawskimi cmentarzami


Warszawa,© Jacek Turczyk Dzień Wszystkich Świętych

To przysmak, z którym nie może się równać żaden inny. Przynajmniej na Mazowszu. 1 listopada dostępny jest praktycznie przed każdą bramą cmentarza. Pańska skórka, bo o niej mowa, od lat ma niezmienny smak i powodzenie.

Pańska skórka w Słowniku warszawskim z początku XX wieku figuruje, jako panieńska skórka. Nazwa wywodzi się ponoć ze skojarzenia gładkości wyrobu z delikatnością skóry młodych kobiet...

Sprzedawana tylko kilka dni w roku powinna mieć dwa kolory – biały i różowy, być zawinięta w biały pergamin. Przepis na pańską skórkę przekazywany z pokolenia na pokolenie jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Gdybym zdradził, co do niej dodajemy, rodzina by się mnie wyparła - żartuje jeden ze sprzedawców.

Ale od czego mamy internet? Klasyczna pańska skórka zrobiona jest z ubitych na sztywno białek, cukru, wody oraz soku z cytryny i malin - można wyczytać w sieci. W składzie pańskiej skórki powinien znaleźć się również korzeń prawoślazu. Dlaczego? Gdy smakołyk powstał, sprzedawany był w aptekach, jako cukierek dla dzieci, których bolało gardło...

O innych, sobie tylko znanych dodatkach, decydują sami producenci. Ważne jest również samo opakowanie. Powinien nim być biały pergamin. Koszt jednego cukierka waha się od 1,5 zł do 3 zł.

Dociekliwi internauci odnaleźli podobieństwo miedzy pańską skórką a włoskim nugatem. Ale naszej bohaterce bliżej jest raczej do tureckich słodyczy rachatłukum i prawdopodobnie jest z nimi spokrewniona...

W 2008 roku pańska skórka została wpisana na listę produktów regionalnych. (PAP Life)

autor: Zbigniew Krzyżanowski

edytor: Jan Bratkowski

zig/ jbr/

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 
Responses (0)
No response for this article yet.

Polecane