Polecamy

You can skip ad in

SKIP AD >

0

0:00

/

0:00

EMBED THIS PLAYER
COPY

DOWNLOAD STARTED!

Polska kuchnia podbija Berlin. "Polish fusion"

Polska kuchnia podbija Berlin. "Polish fusion"


height=169© Katja Zimmermann

Na najważniejszym berlińskim festiwalu kulinarnym Berlin Food Week nie zabrakło polskich akcentów.

Jednym z ciekawszych wydarzeń tegorocznej edycji była wielka kolacja „KüchenSpiele“ w Kaufhaus Jandorf prezentująca najbardziej nowatorskie zjawiska gastronomiczne w Berlinie. Do udziału zaproszeni zostali m.in. organizatorzy klubu kolacyjnego Purgal & Kelm, założyciel wędzarni Glut & Späne Landräucherei, kucharze z foodtracku Bunsmobile i szefowa ciastkarni Patisseriemanufaktur. Wieczór w formule tzw. food clashu polegał na przygotowaniu wspólnie wykwintnych pięciu dań dla ponad 150 gości, a całość poprowadziła znana z niemieckiej telewizji kucharka Felicitas Then. Flavia Borawska, reprezentująca Polish Thursday Dinners, podała puree z kalafiora i drożdży, z dodatkiem tymianku oraz z salsefią, piklowanymi ziarnami gorczycy, ogórkiem kiszonym i liściem kwiatu kalafiora. – W tym daniu było wiele ciekawych smaków, a przede wszystkim czuć było w nim Polskę – tłumaczy Julia Bosski. – Chociaż wiele osób wciąż myśli o naszym kraju stereotypami i prezenterka dziwiła się, dlaczego nie podałyśmy mięsa – dodaje. Założycielka popularnego klubu kolacyjnego Polish Thursday Dinners podkreśla, że jej działalność ma na celu walkę z tego typu stereotypami i pokazanie prawdziwej różnorodności polskiej kuchni.

Żywieniowa rewolucja

W listopadzie 2017 mijają cztery lata od pierwszej „polskiej kolacji czwartkowej” w Berlinie. Julia wspomina tamto wydarzenie jako amatorskie i stresujące, ale koniec końców bardzo udane. Chętni do udziału w domowej uczcie zgłosili się na Facebooku, a przyciągnęło ich typowo polskie menu złożone z żurku, pierogów, ogórków, gruszek w occie, do tego jeszcze nalewka domowej roboty i szarlotka. – Miałam wtedy 21 lat, razem z moim przyjacielem Donaldem byliśmy jeszcze dzieciakami i chcieliśmy zrobić coś fajnego – wspomina. – Przez pierwszy rok organizowaliśmy kolacje głównie dla znajomych. Jednak szybko zwróciliśmy na siebie uwagę, bo była to pierwsza taka polska inicjatywa po Klubie Polskich Nieudaczników – wyjaśnia.

Z czasem Polish Thursday Dinners zaczęły odbywać się z większą regularnością, średnio dwa razy w miesiącu, w różnych miejscach, od prywatnych mieszkań przez wynajęte restauracje po eleganckie galerie. Poszerzyło się również grono uczestników o Berlińczyków różnej narodowości i turystów z całego świata. Największy przełom nastąpił w ubiegłym roku po artykule na wpływowym blogu Freunde von Freunden oraz dzięki tekstom w prasie w związku z jubileuszem 25-lecia traktatu o współpracy polsko-niemieckiej.

Polska gastronomia w Berlinie

W Berlinie działa od lat co najmniej kilka barów z polskim jedzeniem oraz sklepów z produktami spożywczymi z Polski. Sukces przedsięwzięcia Julii Bosski związany jest jednak bardziej z napływem od początku dekady zupełnie nowej emigracji. – Kiedy przyjechałam do Berlina 7 lat temu, byłam strasznie zgorzkniała i negatywnie nastawiona do Polski. Nie chciałam mieć nic wspólnego z tym krajem i z tą mentalnością – wspomina – jednak wkrótce zaczęłam sobie uświadamiać pewne sprawy i pomyślałam, dlaczego negować moją tożsamość? Jest wiele świetnych rzeczy z polskiej kultury i kuchni, które mogę promować – dodaje.

Jako przykłady podobnej działalności młodych Berlińczyków z Polski wskazuje popularne foodtracki Pan Kowalski oraz „hipsterski” bar Tak Tak, gdzie można kupić pierogi o wielu zaskakujących smakach. Oprócz tego w lodziarni Oak and Ice w dzielicy Prenzlauer Berg sprzedawane są polskie lody, a w kawiarni Bona Kollektiv na Neukölln miód i lemoniada. Jednocześnie w ostatnich latach wiele zmieniło się również w podejściu do jedzenia w Polsce, dokąd dotarła moda na tzw. street food, czyli dania podawane na szybko, ale przygotowywane ze świeżych składników czy targi żywności, na których można kupić lokalne produkty oraz warzywa i owoce z ekologicznych upraw.

Mieszanka smaków

Od ubiegłego roku Julia interesuje się głównie „nową falą polskiej kuchni” i stawia sobie za cel promowanie utalentowanych szefów kuchni oraz rozwijanie stylu „Polish fusion”. – Przeczytałam niedawno na święta tekst Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, o tym, że majonez i kiełbasa stały się u nas popularne dopiero w okresie PRL – tłumaczy. – Kiedyś Polska była na mapie od Bałtyku do Odessy i docierały do nas wpływy z różnych stron świata. Kuchnia była również różnorodna w zależności od regionu. Podczas obiadów czwartkowych staram się, żeby goście pytali o Polskę, o naszą kulturę i historię. Jedzenie jest czymś, co wszyscy lubią, więc łatwiej jest zwrócić uwagę na te tematy poprzez jedzenie – zapewnia.

W najbliższych miesiącach Julia planuje dalszą wymianę między szefami kuchni z Berlina i Warszawy, a w przyszłym roku chciałaby dalej promować polską kuchnię w Anglii i w Stanach Zjednoczonych.


Zainteresowany artykułem? Kliknij i przeczytaj całość
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 
Responses (0)
No response for this article yet.

Polecane