Polecamy

You can skip ad in

SKIP AD >

0

0:00

/

0:00

EMBED THIS PLAYER
COPY

DOWNLOAD STARTED!

Jak zrobić placki z jabłkami?

Jak zrobić placki z jabłkami?


.© Google Graphic .

Słodkie placki z jabłkiem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się jako deser, podwieczorek lub śniadanie. Są niezwykle lubiane przez dzieci.

Placuszki z jabłkami: jak się je robi?

Podstawowe składniki na ciasto do placków z jabłkami to jajka, mąka, mleko i cukier. Możesz dodać też odrobinę cynamonu, żeby podkreślić smak jabłek. Owoce obierz i pokrój w plastry lub drobną kostkę, a następnie wymieszaj z surowym ciastem. Placuszki smaż na oleju, a po zdjęciu z patelni odsącz tłuszcz papierowym ręcznikiem. 

Placki z jabłkami bez mleka

Słodkie placuszki możesz przygotować także bez mleka. Najłatwiej zastąpić je kefirem, który nada plackom bardziej wyrazisty smak. W wersji wegańskiej, zamiast mleka krowiego użyj mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego, jaglanego, ryżowego) lub po prostu dolej odrobinę wody.

Prosty przepis na racuchy, czyli drożdżowe placki z jabłkami

Placki z jabłkami przygotowane z dodatkiem drożdży są pulchne i miękkie w środku. Ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne niż w przypadku podstawowych placków, ale nie jest trudne:

mąkę wsyp do dużego naczynia – pamiętaj, że ciasto drożdżowe będzie rosło,

do mąki dodaj drożdże, cukier i połowę przygotowanego mleka. Całość odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut,

dodaj jajko i resztę mleka – wymieszaj ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 2 godziny,

do wyrośniętego ciasta dorzuć jabłka pokrojone w kostkę,

racuchy smaż na rozgrzanym oleju lub maśle,

podawaj z cukrem pudrem lub domową konfiturą.

Przed podaniem posyp placuszki cukrem pudrem. Możesz je również udekorować kawałkami owoców.

Zainteresowany artykułem? Kliknij i przeczytaj całość
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 
Responses (0)
No response for this article yet.

Polecane